Main image

Nem kecsegtet sok jóval az Eurostat legfrissebb statisztikáinak kiértékelése.  Ezek alapján az látszik ugyanis, hogy amíg egy átlag unióban élő nő 64,2, addig a férfi várhatóan 63,5 éves koráig él egészségesen. Tehát ennyi évet él le olyan betegség vagy fogyatékosság nélkül, ami akadályozná őt a gondtalan hétköznapokban. Az államok között a svédek állnak a legjobban, náluk ez a szám átlagosan 73 év. A 70 év fölötti ligában van még Málta, Írország és Ciprus.

Az uniós átlagtól jóval elmaradva a magyar nők 60,2 míg a férfiak mindössze 59,9 egészséges évre számíthatnak. A WHO statisztikái szerint 2015-ben a magyar férfiak születéskor várható átlagos élettartama 72,3 év, a nőké 79,5 év volt. Tehát a magyar nők várhatóan tovább élnek, mint a férfiak, de ebből közel 20 évet betegségben töltenek.

Rosszabbak a halálozási statisztikák, mint 1990-ben

A KSH Népességtudományi Kutatóintézete által kiadott Demográfiai Portré 2018 kötetének halandóságra vonatkozó fejezetében azt találjuk, habár alapvetően növekszik a várható élettartamunk, ma az uniós szinthez képest a keringési betegségeknél például rosszabbak a magyar halálozási statisztikák, mint mondjuk 1990-ben(!) voltak. A várható élettartam 2013 óta stagnál, és évek óta nagyjából ugyanannyi magyar hal meg minden évben (kb. 126 ezer). És akkor nem is beszéltünk még az országon belüli területi egyenlőtlenségekről, amelyek évtizedeket vehetnek el a magyar emberek életéből.

Miben halunk meg?

Legnagyobb eséllyel a keringési rendszer valamilyen betegség miatt veszítjük életünket a statisztikák szerint.  A férfiak 44, a nők 48 százalékánál valamilyen szív- és érrendszeri, keringési kórkép vet véget az életüknek. Ebben, ahogy általában a halálozással kapcsolatos trendekben, le vagyunk maradva a Nyugattól. Ott szintén a keringési, szív- és érrendszeri betegségek vitték el a legtöbb embert, ám egy ideje már a különböző daganatos betegségek számítanak a leggyakoribb haláloknak. A keringési betegségeken belül is az ún. ischaemiás szívbetegségekbe halnak bele a legtöbben, ilyen például a szívinfarktus is, ami a teljes halálozások 22 százalékáért felelős.

 Elkerülhető lenne a korai halál

A legszomorúbb az, hogy a Demográfiai Portré szerint nagyon sok halálok elkerülhető lenne, vagyis a magyarok nagy része olyan betegségekbe hal bele, amelyek megelőzhetőek vagy kezelhetőek lennének. Az OECD számítása szerint Magyarországon 100 ezer lakosra 5056 elveszített év jutott. Vagyis ennyi évvel élhettek volna tovább az emberek, ha egészségesebb a környezetük és az életmódjuk, eljárnak rendszeresen szűrővizsgálatokra, és főként ha hatékonyabban működne az egészségügyi rendszer.

Növekvő élethossz jólétben

Idős korában tehát mindenképp jól jön az egészségre félretett pénz. Jól látható a statisztikákból, hogy az egyre növekvő élethossz alatt mind több a tartó betegség. Az időskori megbetegedések azt is jelentik, hogy sokan akkor szorulnak leginkább az orvosi ellátásra, amikor a fizetőképességük már erősen csökkent. Ezért, akiknek nincs elég tartalékuk kénytelenek akár több hetet vagy hónapot várni, mire a hazai rendszerben a diagnózishoz szükséges szakorvosi vizsgálatokig eljutnak. Ez az idő pedig egy súlyosabb betegségnél hatványozottan csökkenti az eredményes kezelés esélyét. A leggyakoribb rettegett betegségek azonban egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A szívinfarktus, a rosszindulatú daganat, a cerebrovaszkuláris történés (agyvérzés, agyi infarktus) és még jónéhány munkaképtelenséget okozó betegség bekövetkezése esetén az SFC tanácsadóján keresztül kiválasztott egészségbiztosítása fedezni fogja nemcsak kezelések költségeit, de a bevételek kiesésését is.

Tartsa fenn életszínvonalát betegség esetén is

Azt, hogy életszínvonala egészségi állapotától függetlenül fenntartható maradjon, azt aktív dolgozóként kell biztosítania! Váratlan egészségkárosító események bekövetkezésekor az egészségbiztosítás jelentős anyagi segítséget nyújt Ön és családja számára. Válasszon megfelelő megtakarítási formát SFC szakértője segítségével.

Garantálja a megszokott életszínvonal fenntartását Ön és családja számára egy privát egészség- és baleset biztosítással! Kérjen ingyenes szakmai konzultációt és tekintsen nyugodt szívvel a jövőbe!

Top