Main image

…eltávolodott rekord gyenge árfolyamától a forint az euróval szemben….

Az elmúlt időben fokozatosan eltávolodott

rekord gyenge árfolyamától a forint az euróval szemben. A piaci pozicionáltság azonban alig változott, derül ki az MNB frissen közzétett ábrakészletéből. Vagyis nem kezdett drasztikusan csökkenni a magyar deviza piacán felépült sok ezer milliárd forintnyi short állomány, ami továbbra is komoly akadálya a forint tartós erősödésének!

A jegybank minden hónapban a kamatdöntés után teszi közzé friss ábrakészletét, amiben az aktuális gazdasági és piaci folyamatokat elemzi. Ebben két grafikont érdemes kiemelten figyelni, ezek jelzik a forint piaci pozicionáltságát.
Ezek az ábrák akkor lettek figyelemre méltóak, amikor nyáron a magyar deviza, sorra döntötte új történelmi mélypontjait. 2019 szeptember közepén 336 felett is járt az euró-forint jegyzés.
Az utóbbi hetekben érezhetően csökkent a nyomás a forinton, hiszen a magyar fizetőeszköz 330 környékére kapaszkodott vissza, sőt 328 közelében is járt az árfolyam.

A jegybank egyik grafikonján ez jól meg is látszik, hiszen október második felére a napi pozicionáltságban szinte teljesen eltűntek a short pozíciók, enyhe nettó vételi erő látszott már a forint esetében, ami egybeesett az erősödéssel. Ennél is fontosabb azonban a forint elleni spekulatív pozíciókat is mutató stock állomány, ami azt jelzi, hogy kumuláltan mekkora összegben fogadnak éppen a befektetők a forint gyengülésére. Ebből az derül ki, hogy a 2015. eleje óta 3000 milliárd forintosra duzzadt spekulatív állomány nem csökkent érdemben októberben sem, legfeljebb stagnált.

Vagyis továbbra is komoly erő áll a forint erősödésével szemben, ami megmagyarázza, hogy kisebb korrekciótól eltekintve miért nem tud tartósan erősödni a magyar deviza. Amíg ez a sok ezer milliárdos állomány nem csökken érdemben, addig maradhat a jelenlegi 330 körüli euróárfolyam.
Érdekes azonban, hogy van még egy másik oldala ennek a nagy spekulatív állománynak: ha a piacon már szinte mindenki a forint gyengülésére számít, akkor kisebb az esély arra, hogy új shortosok jelenjenek meg, így pedig a magyar deviza esetleges jelentős gyengülése sem valószínűsíthető.

Ha nem szeretné vagyonát a forint gyenge árfolyamának kitenni, gondolkodjon euró alapú befektetésekben! Aktuális befektetési lehetőségeinkről kollégánk készséggel tájékoztatja. Lépjen kapcsolatba velünk még ma és gyarapítsa tovább vagyonát kiemelkedő hozamokkal és árfolyamnyereséggel!

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolat

Kérjen időpontot vagy visszahívást az alábbi űrlap kitöltésének segítségével.


* Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés b) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.


Top