Main image

A német vagyontanácsadás legutóbbi felmérése igazolta, hogy a különböző korcsoportok pénzügyekben meglepő módon azonos nézeteket vallanak. Minden generációnak megvannak a maga különleges élményei, gondjai és kihívásai. Teljesen mindegy, hogy a baby boomerekről, az ezüstgenerációról, az X, Y vagy Z generációról van szó.

Azt gondolhatnánk, hogy távol állnak egymástól a különböző generációk elképzelései a pénzügyek vagy a megtakarítási célok területén. A Német Vagyontanácsadó RT (Deutsche Vermögensberatung AG) megbízásából a Kantar TNS reprezentatív felmérést végzett, ami meglepő eredményt mutat: A generációk között – legalábbis a takarékosság témakörében – egyáltalán nincs számottevő különbség.

Német megtakarítási szokások

A német lakosság körében a megkérdezettek 66 százaléka tesz félre pénzt, bár a takarékoskodás a középkorúak számára bír a legnagyobb jelentőséggel. Ebben azonban a fiatalok és az idősek is egyetértenek – még ha különböző érdekek is vezérlik őket. Míg a fiatalabb megkérdezetteknek még gyakran nem áll rendelkezésükre elegendő pénz a takarékoskodáshoz, vagy inkább fogyasztanak, addig a 60 pluszos idősebb generáció már pénzügyileg részben biztonságban és a takarékoskodási kényszertől megszabadulva érzi magát. Ennek megfelelően ezekben a korcsoportokban alacsonyabb a megtakarítási ráta, míg a középkorúak több mint 75 százaléka tesz félre pénzt. Érdekes, hogy a nemek tekintetében nincs számottevő különbség.

Ábra:

A TELJES MEGTAKARÍTÁSI RÁTA NÉMETORSZÁGBAN 66 %

KORCSOPORTONKÉNTI MEGOSZLÁS

18-29 év30-39 év40-49 év50-59 év60+ év
66 %77 %79 %50 %75 %

 

Nyugdíj és lakás

Minden generáció számára az elsődleges megtakarítási célok közé tartoznak a nyugdíj előtakarékosság és a pénzügyi biztonság. A takarékoskodás okai csupán kis mértékben térnek el egymástól és azok is inkább az életszakasszal állnak összefüggésben. A középkorúak körében a nyugdíj előtakarékosság és a pénzügyi biztonság megteremtése az elsődleges megtakarítási cél. A fiatalabbak gyakran drágább használati eszközök (háztartási gép, autó) beszerzésére nagyobb mértékben takarékoskodnak, míg az idősebbek inkább az ingatlanok fenntartása céljából spórolnak. A megtakarítási formák messzemenően konzervatívok. A 30 év alattiak körében gyakoribb, hogy nem pénzügyi termékeken keresztül takarékoskodnak, hanem a folyószámláikon vagy készpénzben tartják megtakarításaikat. A középkorúak és az idősebbek azonban már inkább a klasszikus befektetési formákat részesítik előnyben.


Takar
ékoskodás tervek nélkül?

A reprezentatív felmérés során a polgárokat arról is megkérdezték, hogy jelenleg miért nem tesznek félre pénzt. Azok, akik egyáltalán nem takarékoskodnak, azoknak legtöbbször egyszerűen nem áll rendelkezésükre elegendő pénz. Sokan teljesen alábecsülik a sok kicsi sokra megy elvet. Gyakran például egy kidás optimalizálás is jó kiindulópontot jelenthet, hogy a nyugdíj előtakarékosságra egy kisebb összeget félre lehessen tenni.  A 60 év felettiek között sokan vannak, akik a korukból adódóan már lezártnak tekintik ezt a témát, illetve akik már élvezhetik a pénzügyi biztonságot. A 30 év alatti megkérdezettek egy része pedig még nem igazán látja elérkezettnek a pénzügyi tervezés témakörét.

Gyerekek és szüleik egy hullámhosszon

Az átfogó felmérés során 2000, 18 év feletti megkérdezett véleményezte a saját és a szülei megtakarítási szokásait. A megtakarítási profil csak részbeni eltérést mutat a mostani megtakarítók és a szülők generációja között a megkérdezettek megítélése szerint. A mai megtakarítók számára elsősorban a nyugdíj előtakarékosság, a szűkösebb időkre félretett pénz, a tőkebefektetések és a vagyonképzés, de a hobbi és a szabadidős tevékenységre való spórolás is nagyobb jelentőséggel bírnak. A lakástulajdon és a tanulmányok finanszírozása veszítenek súlyukból. A pénz és a megtakarítás kérdésében a fiatalok és idősebbek egy véleményen voltak: a biztonság a megkérdezettek 84 százalék, a nyugdíj megtakarítás 46 százalék legfontosabb pénzügyi célja.

Gondoskodjon időben a jövőjéről Ön is, ne legyen a bizonytalan helyzetű magyar állami nyugdíjrendszer vagy a felnövekvő generáció kiszolgáltatottja. Szakértőink kizárólag szakmai érvek mentén segítenek megtalálni az Ön számára legjobb megoldást, hogy nyugodt szívvel gondolhasson idős napjaira.

Forrás: DVAG, A Kantar TNS tanulmánya

Top